Altimos 1 jaar – inspect and adapt

Door Arjen Uittenbogaard

Altimos bestaat één jaar en daar zijn we trots op. We voeren mooie opdrachten uit bij interessante klanten. We oogsten daar goede reacties. En we zitten vol plannen voor het komende jaar. Zoals het agile coaches betaamt hebben we een retrospective gehouden, en creatievelingen die we zijn hebben we daar drie dagen voor uitgetrokken waarin ook tijd was voor een bezoek aan een klimbos en een avond blufpoker.
We hebben elkaar de waarheid verteld met bijvoorbeeld het kwaliteitenspel en Moving Motivators . We hebben elkaar verrast met lekkere taart en onmogelijke opdrachten. De foto bij dit stukje is onze schaduw, terwijl we met het licht tussen ons in de tijd van dat moment proberen te maken. En we hebben met elkaar nagedacht over hoe we intern en naar buiten toe Altimos nog waardevoller kunnen maken.
Een besluit dat ons allemaal erg aanspreekt is dat we op onze gezamenlijke bijeenkomsten veel meer tijd gaan inruimen voor ‘de inhoud’. Minder praten over de getallen en beslissingen die over de bedrijfsvoering gaan – dat kan wel tussendoor, telefonisch en via mail, een op een. Meer ruimte voor waar we in onze dagelijkse praktijk tegenaan lopen, wat we in de vakliteratuur zijn tegengekomen, zaken waar we trots op zijn en blunders die we begaan hebben. Nog meer leren van elkaar dus.
Een ander besluit is dat we nog meer de waarde van samenwerken in opdrachten gaan opzoeken. In teams prediken we de waarde van bijvoorbeeld pair programming, dus waarom dat niet doorzetten naar ons eigen werk? In de trainingen die we het afgelopen jaar samen hebben gegeven werd de meerwaarde van dit co-trainerschap keer op keer expliciet gewaardeerd. In de projecten waarin we samenwerken, bijvoorbeeld grote workshops die we getweeën voorbereiden en faciliteren, is het resultaat beter doordat we elkaar kunnen aanvullen, scherp houden en gewoon doordat je met z’n tweeën de aandacht kunt verdelen.
Eén jaar Altimos. Het is voorbij gevlogen en we vliegen met veel plezier verder!

Arjen Uittenbogaard

Arjen is verhalenverteller. Een training van hem is een ervaring die je niet licht vergeet. Hij is ook regisseur van improvisatietoneel. Dat vindt hij een mooie metafoor voor zijn werk in het coachen van teams en individuen in organisaties die meer agile willen worden. Want dat is zijn expertise: agile werken. Daar heeft hij al twintig jaar ervaring mee en daar is hij goed in. Zijn hart gaat uit naar de menselijke kant van het werk, naar de communicatie en de samenwerking. Daarbij weet hij alles van complexe adaptieve systemen: omgevingen waarin niets is wat het lijkt, waar best practices je op het verkeerde been kunnen zetten en waar je steeds zult moeten experimenteren en leren. Ook heeft hij nog steeds lol van zijn achtergrond in object georiënteerde softwareontwikkeling: hij mag ontwikkelaars graag uitdagen op hun ontwerpen en de toepassing van design patterns daarin.

06 - 59 443 440

Andere posts

Klik hier