Jouw change story – mijn workshop op Agile Workout – 1 juni

Door Arjen Uittenbogaard

Op 1 juni verzorg ik de workshop “Een inspirerende change story” op het Agile Workout event van het Agile Consortium. Maak en vertel je eigen veranderverhaal en ervaar de kracht ervan.
Hieronder wat ik over deze workshop in de brochure schreef. Doe je mee?

“Waarom vertel je geen verhaal?” Ik stond met mijn mond vol tanden. Mijn collega had natuurlijk gelijk. Ik gaf een workshop storytelling aan verandermanagers en was al drie kwartief aan het vertellen over de kracht van verhalen. Maar ik had er zelf nog geen verteld! Niet het verhaal dat ik ooit maakte over hoe het werk van de archivarissen in een bibliotheek er een jaar later uit zou zien. Of het sprookje over het uit zijn krachten gegroeide kasteel waarmee we in een andere organisatie technical debt op de kaart zetten. Of het bestaande verhaal over de steensoep dat het bestuur van een zorginstelling aan het denken had gezet. Ik had genoeg verhalen paraat, maar was zelf in de valkuil getrapt waar ik anderen graag zo fijntjes op wijs…

Een verandering heeft een goed verhaal nodig. Een verhaal dat vertelt waarom we dit doen. Een verhaal dat inspireert en vertrouwen geeft. Als veranderaar, en zijn we dat niet allemaal, heb je zo’n verhaal nodig. Of het nu gaat om het veranderen van jezelf, jouw team, de afdeling, de ‘business’. Hoe groot de verandering ook is waar jij voor staat: alleen een persoonlijk verhaal werkt. Jij kunt alleen maar inspireren met een verhaal dat over jezelf gaat.

Een goed verhaal is rijker dan objectieve feiten – een goed verhaal gaat namelijk over mensen. Een goed verhaal is meer dan een stip op de horizon – het doet namelijk ook recht aan de beren op de weg er naartoe. Een goed verhaal is iets anders dan een roadmap met een positieve business case – het erkent dat er dilemma’s zijn, emoties en meerdere manieren om ernaar te kijken.

In deze workshop ga je op zoek naar wat voor jou de kern is van de in jouw werk relevante verandering. Je gaat op zoek naar ervaringen die deze verandering illustreren. Zo maak je jouw veranderverhaal dat je ook gaat vertellen en bijslijpen op basis van de feedback van de andere deelnemers.

Arjen Uittenbogaard

Arjen is verhalenverteller. Een training van hem is een ervaring die je niet licht vergeet. Hij is ook regisseur van improvisatietoneel. Dat vindt hij een mooie metafoor voor zijn werk in het coachen van teams en individuen in organisaties die meer agile willen worden. Want dat is zijn expertise: agile werken. Daar heeft hij al twintig jaar ervaring mee en daar is hij goed in. Zijn hart gaat uit naar de menselijke kant van het werk, naar de communicatie en de samenwerking. Daarbij weet hij alles van complexe adaptieve systemen: omgevingen waarin niets is wat het lijkt, waar best practices je op het verkeerde been kunnen zetten en waar je steeds zult moeten experimenteren en leren. Ook heeft hij nog steeds lol van zijn achtergrond in object georiënteerde softwareontwikkeling: hij mag ontwikkelaars graag uitdagen op hun ontwerpen en de toepassing van design patterns daarin.

06 - 59 443 440

Andere posts

Klik hier