De coach als tuinman

Door Arjen Uittenbogaard

De lente is begonnen. Zaadjes komen uit, althans, als ze in goede aarde staan. En als je voor een goede diversiteit hebt gezorgd, kun je het hele seizoen oogsten. Goed verzorgen is belangrijk. Af en toe wat mest; shit happens tenslotte. En vooral geduldig zijn.
Vaak wordt naar een organisatie gekeken als was het een machine die zo efficiënt mogelijk moet worden benut. Maar een organisatie is geen machine. Een organisatie is mensenwerk. Het draait natuurlijk om slimheid, maar ook om betrokkenheid en openheid. Een organisatie is een levend systeem. Het beeld van een tuin spreekt ons daarom veel meer aan. Als agile coach voel ik me ook wel een tuinman: zaadjes planten, de grond bewerken, af en toe ergens een hekje omheen zetten, en regelmatig verrast worden door wat er nog meer opkomt.

Deze tekst schreef ik bij het afscheid van onze huidge opdracht van mij en collega-coach Barend. We kijken terug op mooie stappen die zijn gezet en op de nodige uitdagingen in de organisatie die nog overblijven. Wat we de mensen in het bedrijf toewensen, is iets wat ik mijn opdrachtgevers eigenlijk altijd op het hart druk: blijf verbeteren, elke dag. Een grote verandering ontstaat door heel veel ridicuul kleine stapjes. Bedenk: plantjes groeien niet sneller door eraan te trekken.

Arjen Uittenbogaard

Arjen is verhalenverteller. Een training van hem is een ervaring die je niet licht vergeet. Hij is ook regisseur van improvisatietoneel. Dat vindt hij een mooie metafoor voor zijn werk in het coachen van teams en individuen in organisaties die meer agile willen worden. Want dat is zijn expertise: agile werken. Daar heeft hij al twintig jaar ervaring mee en daar is hij goed in. Zijn hart gaat uit naar de menselijke kant van het werk, naar de communicatie en de samenwerking. Daarbij weet hij alles van complexe adaptieve systemen: omgevingen waarin niets is wat het lijkt, waar best practices je op het verkeerde been kunnen zetten en waar je steeds zult moeten experimenteren en leren. Ook heeft hij nog steeds lol van zijn achtergrond in object georiënteerde softwareontwikkeling: hij mag ontwikkelaars graag uitdagen op hun ontwerpen en de toepassing van design patterns daarin.

06 - 59 443 440

Andere posts

Klik hier