Confronterende coachdroom

Door Arjen Uittenbogaard

Ik schreef over de eenzaamheid van Peter, maar laat ik nu eens dapper zijn en het over mezelf hebben. Over een confronterende droom die ik een tijdje geleden had. Over een uitdaging die menig coach zal herkennen.

Ik droomde dat ik het zwembad uitkwam en naar de parkeerplaats liep. Toen ik bij de auto kwam, bleek die afgeladen vol te zitten. Ook op de bestuurdersplaats zat iemand, met nog eens een kind op zijn schoot. Alleen de bijrijdersplek was nog vrij. Maar ik moest rijden, dus ik vroeg de man achter het stuur geërgerd om plaats te maken.

Ik denk niet dat je een professionele droomduider hoeft te zijn om hier chocola van te maken. Als ik de droom in het Engels vertel, wordt het nog evidenter: “the driver’s seat was taken…”.

Ik had deze droom in een periode dat ik als agile coach meewerkte aan het opzetten van een groot project. In korte tijd moest er veel gedaan worden onder niet-optimale omstandigheden. We deden het allemaal niet volgens welk boekje dan ook. Hier en daar hielp ik mensen op weg met een korte intro over wat agile nu eigenlijk inhoudt. Als het uitkwam gaf ik feedback op gedrag dat echt niet paste bij de agile ambities die we hadden. Ik hielp teams met het in een cadans komen en wat gedisciplineerder te gaan werken. Ik probeerde vooral consistent en consequent mijn agile boodschap uit te dragen en me daar ook naar te gedragen. Maar er werd op zoveel fronten tegelijk gewerkt dat ik lang niet alles zag en me met lang niet alles kon bemoeien. Van alles leek me door de vingers te glippen en lang niet alles ging zoals ik dat het liefst zou zien. Best frustrerend bij tijd en wijle, en erg vermoeiend.

Mijn boodschap is dan wel dat agile werken gaat over vertrouwen en loslaten. Ik schrijf dan wel eens een e-book waarin ik de valkuil van het willen beheersen in een complexe omgeving voor het voetlicht breng. Ik weet dat het nergens op slaat te denken dat je in je eentje zo’n traject in goede banen kunt leiden. Ik kan anderen heel goed uitleggen dat die frustratie en vermoeidheid vast te maken hebben met teveel in de klauwen willen houden.

Maar als puntje bij paaltje komt ben ik natuurlijk niks beter dan wie ook maar. Deze droom bepaalde me daar weer even bij. De dagen erna heb ik wat ontspannener rondgelopen. Dankjewel, onbewuste!

Arjen Uittenbogaard

Arjen is verhalenverteller. Een training van hem is een ervaring die je niet licht vergeet. Hij is ook regisseur van improvisatietoneel. Dat vindt hij een mooie metafoor voor zijn werk in het coachen van teams en individuen in organisaties die meer agile willen worden. Want dat is zijn expertise: agile werken. Daar heeft hij al twintig jaar ervaring mee en daar is hij goed in. Zijn hart gaat uit naar de menselijke kant van het werk, naar de communicatie en de samenwerking. Daarbij weet hij alles van complexe adaptieve systemen: omgevingen waarin niets is wat het lijkt, waar best practices je op het verkeerde been kunnen zetten en waar je steeds zult moeten experimenteren en leren. Ook heeft hij nog steeds lol van zijn achtergrond in object georiënteerde softwareontwikkeling: hij mag ontwikkelaars graag uitdagen op hun ontwerpen en de toepassing van design patterns daarin.

06 - 59 443 440

Andere posts

Klik hier