Dansen op een schaakbord

Door Arjen Uittenbogaard

Volgende week geef ik weer de training Meesterlijk Faciliteren van Agile Workshops. Ik schreef al waarom ik het zo leuk vind om deze training te geven: alles wat ik als trainer tijdens die training doe, zou een illustratie moeten zijn van waar de training over gaat. Tijdens de training leer en oefen je vaardigheden en technieken om sessies met groepen te faciliteren, zodanig dat de groep tot betere resultaten komt. Dat is dus ook mijn taak als trainer.

Het leuke aan faciliteren vind ik dat voor het succes van een sessie een goede voorbereiding essentieel is. Maar hoe goed je ook bent voorbereid, tijdens de workshop gebeuren er altijd dingen die je niet had voorzien. Daar soepel mee om te gaan vraagt rust en vertrouwen. Vertrouwen in jezelf en jouw improvisatievermogen en vertrouwen in de deelnemers. De metafoor die hier mooi bij past is dansen op een schaakbord. (Ik meen dat ik hem heb van A.P. van den Berge, uit zijn Werkboek Werkconferenties.)
In de training leer je schaken, maar zeker ook dansen!

Er zijn nog enkele plaatsen vrij (en door omstandigheden zijn die voor sterk gereduceerd tarief beschikbaar). Dus als je mee wilt doen op 13 en 20 december in Utrecht: laat het me weten!

Arjen Uittenbogaard

Arjen is verhalenverteller. Een training van hem is een ervaring die je niet licht vergeet. Hij is ook regisseur van improvisatietoneel. Dat vindt hij een mooie metafoor voor zijn werk in het coachen van teams en individuen in organisaties die meer agile willen worden. Want dat is zijn expertise: agile werken. Daar heeft hij al twintig jaar ervaring mee en daar is hij goed in. Zijn hart gaat uit naar de menselijke kant van het werk, naar de communicatie en de samenwerking. Daarbij weet hij alles van complexe adaptieve systemen: omgevingen waarin niets is wat het lijkt, waar best practices je op het verkeerde been kunnen zetten en waar je steeds zult moeten experimenteren en leren. Ook heeft hij nog steeds lol van zijn achtergrond in object georiënteerde softwareontwikkeling: hij mag ontwikkelaars graag uitdagen op hun ontwerpen en de toepassing van design patterns daarin.

06 - 59 443 440

Andere posts

Klik hier