DREAM15 – zingeving voor requirements engineers

Door Arjen Uittenbogaard

Dit weekend hoorde ik dat mijn voorstel is geaccepteerd voor een presentatie op DREAM15 op 8 oktober. Dit congres richt zich op het werken met requirements. Leuk om hier weer een presentatie te houden. Eerder sprak ik er over scenariodenken voor zogenaamde toekomstvaste requirements, over ethische aspecten van het vak, en ook een keer over storytelling. In dat jaar was ik ook gastredacteur van het DREAMagazine over dat onderwerp. Dit keer ga ik het hebben over zingeving voor requirements engineers. Voor het programma schreef ik dit stukje:

In complexe organisaties is het onmogelijk om alles te overzien en roadmaps te maken die ergens op slaan. Ook is het steeds meer not done om het over ‘best practices’ te hebben: wat gister werkte hoeft dat vandaag niet meer te doen. Het beste is om ervoor te zorgen dat we betekenis geven aan wat we vandaag om ons heen zien gebeuren en kleine stapjes zetten om te zien of het zo de goede kant op gaat.
Voor Requirements Engineers ligt daar een schone taak weggelegd: stop met het ‘ophalen’ van requirements en ga je bezighouden met zingeving.
Ik vertel vanuit de theorie van het Cynefin raamwerk van Dave Snowden en het boek ‘Plezier beleven met weerbarstige vraagstukken’ van Hans Vermaak. En ik vertel vanuit jaren praktijkervaring, onder andere bij grote agile transformaties bij ING en de Belastingdienst.

Arjen Uittenbogaard

Arjen is verhalenverteller. Een training van hem is een ervaring die je niet licht vergeet. Hij is ook regisseur van improvisatietoneel. Dat vindt hij een mooie metafoor voor zijn werk in het coachen van teams en individuen in organisaties die meer agile willen worden. Want dat is zijn expertise: agile werken. Daar heeft hij al twintig jaar ervaring mee en daar is hij goed in. Zijn hart gaat uit naar de menselijke kant van het werk, naar de communicatie en de samenwerking. Daarbij weet hij alles van complexe adaptieve systemen: omgevingen waarin niets is wat het lijkt, waar best practices je op het verkeerde been kunnen zetten en waar je steeds zult moeten experimenteren en leren. Ook heeft hij nog steeds lol van zijn achtergrond in object georiënteerde softwareontwikkeling: hij mag ontwikkelaars graag uitdagen op hun ontwerpen en de toepassing van design patterns daarin.

06 - 59 443 440

Andere posts

Klik hier