Fik

Door Arjen Uittenbogaard

“We hebben fik nodig.”

Ik meende zelfs wat trots te horen toen ze het zei. Een probleem was vrij hoog opgelopen. Mensen hadden het hele weekend door moeten werken om de fouten recht te zetten. Maar het was gelukt. Het brandje was geblust. De fik was nodig om de wat ingedutte club een stoot adrenaline te geven. Blijkbaar.
Zo althans interpreteerde ik de opmerking en ik wilde al protesteren. Zouden we van constant brandjes blussen niet eens toe moeten naar het voorkómen van brand!

Maar mijn collega-coach was me voor. Hij complimenteerde het team. Er was inderdaad iets grondig misgegaan, maar ze hadden op de feedback die ze daarop kregen gehandeld en was dat niet de essentie van agile werken?

Ik hield mijn mond, want inderdaad: we hebben feedback nodig.

Arjen Uittenbogaard

Arjen is verhalenverteller. Een training van hem is een ervaring die je niet licht vergeet. Hij is ook regisseur van improvisatietoneel. Dat vindt hij een mooie metafoor voor zijn werk in het coachen van teams en individuen in organisaties die meer agile willen worden. Want dat is zijn expertise: agile werken. Daar heeft hij al twintig jaar ervaring mee en daar is hij goed in. Zijn hart gaat uit naar de menselijke kant van het werk, naar de communicatie en de samenwerking. Daarbij weet hij alles van complexe adaptieve systemen: omgevingen waarin niets is wat het lijkt, waar best practices je op het verkeerde been kunnen zetten en waar je steeds zult moeten experimenteren en leren. Ook heeft hij nog steeds lol van zijn achtergrond in object georiënteerde softwareontwikkeling: hij mag ontwikkelaars graag uitdagen op hun ontwerpen en de toepassing van design patterns daarin.

06 - 59 443 440

Andere posts

Klik hier