Fouten

Door Arjen Uittenbogaard

Een tekst van Samuel Beckett; een mooi motto voor een agile houding:

“Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better.”

Experimenteer in de wetenschap dat het mis kan gaan. Leer van die fouten en wordt beter. Word vooral beter in het maken van fouten.
Er is genoeg over geschreven. Het is alleen zo moeilijk om te doen.

Ik haal inspiratie uit het Instituut voor Briljante Mislukkingen. In lijn daarmee stelden we bij een van onze klanten de Brilliant Failures Award in. Elke maand mochten de teams gemaakte fouten inzenden, waarbij ze aangaven wat ze ervan hadden geleerd. Daarin onderscheiden briljante fouten zich van stommiteiten: je hebt iets geprobeerd; het mislukte, maar je hebt ervan geleerd. Iedereen mocht stemmen en het winnende team had een maand de Award aan de muur.
Onlangs kwam ik langs de jaarlijkse Failure Reports van Engineers without Borders. In het rapport van 2014 beschrijft de directeur hoe hij is gaan inzien dat hij zijn besluiten te makkelijk maakte op basis van een goed verhaal. Maar dat hij tegenargumenten of alternatieven te weinig hoorde. Daardoor kwamen veel goede ideeën niet naar boven en werden slechte niet onderschept. Een mooi voorbeeld voor managers die worstelen met dit onderwerp. Natuurlijk zie je wel in dat fouten maken belangrijk is als je wilt dat er geleerd en verbeterd wordt. En je ziet dus ook het belang ervan in om te werken aan een veilige omgeving waarin mensen dúrven experimenteren. Maar tegelijk is het oh zo eng om je eigen fouten onder ogen te zien, laat staan er open over te zijn.

Misschien dat deze voorbeelden motiveren om het toch te doen?

Arjen Uittenbogaard

Arjen is verhalenverteller. Een training van hem is een ervaring die je niet licht vergeet. Hij is ook regisseur van improvisatietoneel. Dat vindt hij een mooie metafoor voor zijn werk in het coachen van teams en individuen in organisaties die meer agile willen worden. Want dat is zijn expertise: agile werken. Daar heeft hij al twintig jaar ervaring mee en daar is hij goed in. Zijn hart gaat uit naar de menselijke kant van het werk, naar de communicatie en de samenwerking. Daarbij weet hij alles van complexe adaptieve systemen: omgevingen waarin niets is wat het lijkt, waar best practices je op het verkeerde been kunnen zetten en waar je steeds zult moeten experimenteren en leren. Ook heeft hij nog steeds lol van zijn achtergrond in object georiënteerde softwareontwikkeling: hij mag ontwikkelaars graag uitdagen op hun ontwerpen en de toepassing van design patterns daarin.

06 - 59 443 440

Andere posts

Klik hier