Over mijn graf heen regeren

Door Arjen Uittenbogaard

Binnenkort is het weer zover. Mijn huidige coachingopdracht loopt af en dus begin ik alvast na te denken wat ik de mensen met wie ik maanden heb opgetrokken nog zou willen meegeven. Wat moeten ze niet vergeten? Wat voor ogen blijven houden? Hoe kan ik ze nog een keer op scherp zetten? Het is een inhoudelijke vraag: wat wil ik ze nog meegeven, maar ook een vormvraag: hoe ga ik ze dat meegeven?

Verhalenmaker die ik ben, heb ik ooit een metaforisch verhaal geschreven toen een opdracht stopte. In To boldly go vergeleek ik verleden, heden en toekomst van de organisatie met die van de ruimtevaart. Het verhaal vertelde ik, samen met twee collega-coaches op de laatste afdelingsbijeenkomst waar we bij waren. De reacties waren positief: heel herkenbaar en goed om het nog eens te horen!

Bij een ander afscheid plaatste ik de laatste twee weken elke dag een klein berichtje op het interne Twitterkanaal. Ik noemde de berichtjes: Arjens Agile Challenges. Elk berichtje was een uitdaging aan de teams.

  • “Don´t ask questions today. Instead come with suggestions and dare to fail.”
  • “Take one hour and improve that part of the code that really needs it.”
  • “Work with one of your team members for one hour and learn something new”
  • Enz.

Ook hier leuke reacties op de challenges. Lang niet alle uitdagingen werden opgepakt, maar sommige leidden wel degelijk tot zinnige experimenten in teams.

In zekere zin probeer ik zo natuurlijk een beetje over mijn graf heen te regeren. Misschien moet ik dat helemaal niet willen. Misschien moet ik er op vertrouwen dat ze het nu zelf wel redden. En toch: de juiste parting words, met de goede toon en vorm kunnen een mooi afscheidskadootje zijn.

Arjen Uittenbogaard

Arjen is verhalenverteller. Een training van hem is een ervaring die je niet licht vergeet. Hij is ook regisseur van improvisatietoneel. Dat vindt hij een mooie metafoor voor zijn werk in het coachen van teams en individuen in organisaties die meer agile willen worden. Want dat is zijn expertise: agile werken. Daar heeft hij al twintig jaar ervaring mee en daar is hij goed in. Zijn hart gaat uit naar de menselijke kant van het werk, naar de communicatie en de samenwerking. Daarbij weet hij alles van complexe adaptieve systemen: omgevingen waarin niets is wat het lijkt, waar best practices je op het verkeerde been kunnen zetten en waar je steeds zult moeten experimenteren en leren. Ook heeft hij nog steeds lol van zijn achtergrond in object georiënteerde softwareontwikkeling: hij mag ontwikkelaars graag uitdagen op hun ontwerpen en de toepassing van design patterns daarin.

06 - 59 443 440

Andere posts

Klik hier