Hoe stuur je een ontdekkingsreis?

Door Arjen Uittenbogaard

Waarmee houd je je bezig als je aan het hoofd staat van een ontdekkingsreis? Weet je waar je naar op weg bent? Heb je een doel of volg je een richting? Reis je mee? Voorop? Of heb je verkenners die vooruit trekken? Hoe weet je of je goed gaat? Wanneer stuur je bij? Hoe doe je dat eigenlijk, bijsturen?

Heb je het druk, aan het hoofd van de ontdekkingsreis? Waarmee dan? Controleer jij of elke groep binnen het konvooi goed rijdt? Beslecht jij conflicten in de wagens? Wie komt bij jou toestemming vragen over welke beslissingen?
Met wie overleg je waarover? Moet je wel bij al die overleggen zijn? Zijn al die overleggen zelfs wel nodig? Heb je het idee dat het allemaal veel slimmer kan? Hoe dan? En als je het niet weet, wat doe je dan? Zoek je zekerheid of omarm je de onzekerheid?

Hoe stuur je een ontdekkingsreis?

Arjen Uittenbogaard

Arjen is verhalenverteller. Een training van hem is een ervaring die je niet licht vergeet. Hij is ook regisseur van improvisatietoneel. Dat vindt hij een mooie metafoor voor zijn werk in het coachen van teams en individuen in organisaties die meer agile willen worden. Want dat is zijn expertise: agile werken. Daar heeft hij al twintig jaar ervaring mee en daar is hij goed in. Zijn hart gaat uit naar de menselijke kant van het werk, naar de communicatie en de samenwerking. Daarbij weet hij alles van complexe adaptieve systemen: omgevingen waarin niets is wat het lijkt, waar best practices je op het verkeerde been kunnen zetten en waar je steeds zult moeten experimenteren en leren. Ook heeft hij nog steeds lol van zijn achtergrond in object georiënteerde softwareontwikkeling: hij mag ontwikkelaars graag uitdagen op hun ontwerpen en de toepassing van design patterns daarin.

06 - 59 443 440

Andere posts

Klik hier