Ik spreek

Door Arjen Uittenbogaard

Al sinds jaar en dag spreek ik regelmatig op congressen, kennisdelingssessies, seminars. Ik doe dat graag en krijg goede reacties. “Inspirerend!” “Je zet me aan het denken.” “Geen moment verveeld.” In Amerika won ik zelfs een award voor mijn presentatie over storytelling voor IT architecten. Ook het feit dat ik word teruggevraagd is een blijk van waardering: dit jaar presenteerde ik voor de vierde keer op het DREAM-event.

Sinds een tijdje voer ik in de ondertekening van mijn mails expliciet ook de rol spreker. Graag word ik uitgenodigd om te spreken op bijeenkomsten waar het gaat over de ontwikkelingen in ons vak. Ik maak presentaties op maat, maar u kunt ook kiezen uit een van de volgende onderwerpen.

  • Echt agile veranderen is niet-intuïtief (maar kan wel) In complexe organisaties is het onmogelijk om alles te overzien en roadmaps te maken die ergens op slaan. Voor analisten is hier een schone taak weggelegd. Stop met het ophalen van requirements en faciliteer echte verandering. Gebaseerd uit theorie uit de wereld van de veranderkunde van complex adaptieve systemen en voorbeelden uit mijn praktijk als coach bij onder andere de Belastingdienst en ING.
  • Requirements engineering is geen engineering Ik stond aan de wieg van diverse praktische opleidingen voor requirements engineering. Zowel voor beginners als voor gevorderden. Inmiddels weet ik dat dat niet het hele verhaal is. In deze presentatie ga ik in op het doel van requirements engineering en stel ik, vaak impliciete, aannames ter discussie. Ik behandel conventionele technieken en bespreek daarna technieken die meer zoden aan de dijk zetten.
  • Toekomstvaste eisen, vergeet het maar (niet) Deze presentatie speelt op het raakvlak van requirements en IT-architectuur. Ik stel de pretentie van toekomstvaste eisen ter discussie en ook die van generieke bouwblokken. Aan de hand van bijvoorbeeld scenariodenken en uitgaande van agile principes ga ik in op zinvollere benaderingen.
  • Storytelling voor IT-professionals – Jouw publiek zit niet te wachten op jouw Archimate-platen of use case diagrammen. En ook niet op dia na dia vol met bullets en onleesbare tekst. In deze presentatie demonstreer ik hoe verhalen helpen om jouw boodschap beter over de bühne te krijgen. En ik leg uit waaróm dit werkt.

Elke presentatie duurt 45 minuten tot 1,5 uur. Een waardevolle manier om een dagdeel in te vullen rond een van deze thema’s is om na de presentatie een workshop te doen waarin de deelnemers het onderwerp op hun eigen praktijk betrekken.

Ik denk graag met u mee over hoe mijn presentaties kunnen helpen uw bijeenkomst tot een succes kunnen maken.

Arjen Uittenbogaard

Arjen is verhalenverteller. Een training van hem is een ervaring die je niet licht vergeet. Hij is ook regisseur van improvisatietoneel. Dat vindt hij een mooie metafoor voor zijn werk in het coachen van teams en individuen in organisaties die meer agile willen worden. Want dat is zijn expertise: agile werken. Daar heeft hij al twintig jaar ervaring mee en daar is hij goed in. Zijn hart gaat uit naar de menselijke kant van het werk, naar de communicatie en de samenwerking. Daarbij weet hij alles van complexe adaptieve systemen: omgevingen waarin niets is wat het lijkt, waar best practices je op het verkeerde been kunnen zetten en waar je steeds zult moeten experimenteren en leren. Ook heeft hij nog steeds lol van zijn achtergrond in object georiënteerde softwareontwikkeling: hij mag ontwikkelaars graag uitdagen op hun ontwerpen en de toepassing van design patterns daarin.

06 - 59 443 440

Andere posts

Klik hier