Liberating Structures én Meesterlijk Faciliteren

Door Arjen Uittenbogaard

Deze week werd de vraag me weer gesteld: “Als ik me in Liberating Structures heb verdiept, wat voegt de training Meesterlijk Faciliteren dan nog toe?” Bij deze vraag moet ik altijd denken: “Gitaarspelen vraagt toch wel wat meer dan alleen de akkoorden kennen?” Of: “Als een acteur de tekst heeft geleerd, zijn repetities toch ook nog steeds nodig?” Liberating Structures zijn enorm waardevolle bouwstenen om met groepen resultaten te bereiken. Voor duidelijke doelen geven ze duidelijke werkvormen en goede beschrijvingen hoe je die kunt inzetten. Er zijn kaartjes en er is een app met beschrijvingen van de werkvormen. Met ook nog eens een superaansprekende naam, kan het succes van deze werkvormen haast niet stuk.

Je zou bijna vergeten dat het toepassen ervan nog steeds wel iemand vraagt die heeft nagedacht over welke bouwstenen in welke volgorde gestapeld kunnen worden om het beoogde doel te bereiken met de aanwezige groep. En iemand die deze groep ook begeleidt bij het uitvoeren ervan. Iemand die zich bewust is van wat ze wel of niet zegt of doet tijdens de sessie. Iemand die zich bewust is van waar hij staat, hoe hij kijkt en steeds afweegt of hij zal ingrijpen en zo ja, hoe dan? Iemand die erop toeziet dat er effectief wordt samengewerkt. Iemand die ter plekke kan improviseren als plan A niet werkt en een alternatief achter de hand heeft. Iemand, kortom, die de boel faciliteert.
In de training Meesterlijk Faciliteren oefen je juist op die vaardigheden. Liberating Structures zijn één van de bronnen van werkvormen waarmee je oefent. Maar er zijn nog veel meer werkvormen en bronnen waaruit geput kan worden. De vaardigheden waarmee je in de training oefent zijn breder inzetbaar dan alleen bij Liberating Structures. Om het met een hip woord te zeggen: de training Meesterlijk Faciliteren is werkvorm-agnostisch.

In de eerstvolgende training in februari is geen plek meer, maar voor die in april kun je je nog inschrijven. Je bent van harte welkom!

Arjen Uittenbogaard

Arjen is verhalenverteller. Een training van hem is een ervaring die je niet licht vergeet. Hij is ook regisseur van improvisatietoneel. Dat vindt hij een mooie metafoor voor zijn werk in het coachen van teams en individuen in organisaties die meer agile willen worden. Want dat is zijn expertise: agile werken. Daar heeft hij al twintig jaar ervaring mee en daar is hij goed in. Zijn hart gaat uit naar de menselijke kant van het werk, naar de communicatie en de samenwerking. Daarbij weet hij alles van complexe adaptieve systemen: omgevingen waarin niets is wat het lijkt, waar best practices je op het verkeerde been kunnen zetten en waar je steeds zult moeten experimenteren en leren. Ook heeft hij nog steeds lol van zijn achtergrond in object georiënteerde softwareontwikkeling: hij mag ontwikkelaars graag uitdagen op hun ontwerpen en de toepassing van design patterns daarin.

06 - 59 443 440

Andere posts

Klik hier