Meesterlijk Faciliteren – zoveel meer dan werkvormen

Door Arjen Uittenbogaard

In januari verzorg ik weer een training Meesterlijk Faciliteren van Agile Workshops. Er zijn nog plekken beschikbaar, dus als jij wilt leren hoe je jouw workshops nog effectiever kunt maken: meld je aan. Je kunt nóg zoveel werkvormen vinden om een retrospective leuker te maken – uiteindelijk zit het succes van jouw workshop niet in de game die je dit keer weer hebt gevonden. Hoe waardevol elk van de Libarating Structures ook is – de kracht en de waarde van jouw workshop zit hem erin dat jij als facilitator ze op een goede manier inzet. Jouw gedrag en vaardigheid om jezelf als instrument in te zetten, dát maakt jouw workshop tot een echt succes. Een succes dat beklijft.

Deelnemers aan deze training schreven lovend over deze training. Zie bijvoorbeeld de aanbevelingen onderaan mijn profiel op LinkedIn. Dit stukje schreef ik naar aanleiding van een van de opmerkingen tijdens de laatste sessie van de training: “Jij hebt haast niks meer gedaan.” Als trainer had ik die bijeenkomst inderdaad weinig meer te doen. De deelnemers faciliteerden de sessie zo’n beetje helemaal zelf. Dat was trouwens de uitvoering waar de deelnemers op de tweede bijeenkomst constateerden dat ze in de week na de eerste halve dag training al tal van geleerde lessen met succes hadden toegepast. Hoe waardevol wil je jouw training hebben?!Zelf heb ik het nodige geschreven over de training en wat voor mij vaardigheden van een facilitator zijn. Vertrouw de groep en bemoei je niet met de inhoud – twee lessen die ik mezelf ook steeds weer ter harte neem. Het blijft confronterend, dat ik zo af en toe merk dat ik het zelf te veel in de klauwen wil houden. Het gevolg is natuurlijk dat de ervaring en creativiteit van de aanwezigen niet wordt aangesproken, zij afhaken en ikzelf hartstikke moe word. Ook in Een lesje faciliteren beschreef ik belangrijke uitgangspunten aan de hand van een workshop waarin ik er zelf toch weer tegen gezondigd had.

Het mooiste van de training vind ik dat ikzelf als trainer natuurlijk continu het voorbeeld sta te geven. Getuige de positieve reacties van veel deelnemers over de jaren heen, wordt dat enorm gewaardeerd. En als ik dan onverhoopt toch nog eens in zo’n valkuil stap, dan word ik daar door de deelnemers wel op gewezen.

Reflecteren op je werk hoort bij meesterlijk faciliteren.

Arjen Uittenbogaard

Arjen is verhalenverteller. Een training van hem is een ervaring die je niet licht vergeet. Hij is ook regisseur van improvisatietoneel. Dat vindt hij een mooie metafoor voor zijn werk in het coachen van teams en individuen in organisaties die meer agile willen worden. Want dat is zijn expertise: agile werken. Daar heeft hij al twintig jaar ervaring mee en daar is hij goed in. Zijn hart gaat uit naar de menselijke kant van het werk, naar de communicatie en de samenwerking. Daarbij weet hij alles van complexe adaptieve systemen: omgevingen waarin niets is wat het lijkt, waar best practices je op het verkeerde been kunnen zetten en waar je steeds zult moeten experimenteren en leren. Ook heeft hij nog steeds lol van zijn achtergrond in object georiënteerde softwareontwikkeling: hij mag ontwikkelaars graag uitdagen op hun ontwerpen en de toepassing van design patterns daarin.

06 - 59 443 440

Andere posts

Klik hier