Mind your Language – mijn presentatie

Door Arjen Uittenbogaard

De XP Days zitten er weer op. Twee inspirerende dagen met interessante en leuke mensen, boeiende gesprekken, goeie workshops en presentaties.
Mijn workshop Mind your Language was goed bezocht. De presentatie die ik gebruikte zal op de site van de XP Days worden gepubliceerd, maar is natuurlijk ook hier te downloaden: Mind your Language.

Sketchnote Ron Eringa

Sketchnote Ron Eringa

Ik ben ingegaan op de kracht van metaforen en het belang daar als agile veranderaar aandacht voor te hebben. De beelden die iemand gebruikt zeggen veel over hoe die persoon denkt. Een groot deel van onze taal is metaforisch, dus die beelden vinden is eerder een zaak van goed luisteren dan van bijvoorbeeld creativiteit. Bij dat luisteren is het van belang erop te letten dat je niet met jouw interpretaties en jouw metaforen over de woorden van de ander heen dendert. Het belang hiervan ben ik steeds meer gaan onderkennen. Voor je het weet is de ander van haar à propos. Voor je het weet ben je aan het argumenteren omdat jij dingen verkeerd begrijpt. Ik heb veel gehad aan het boek Metaphors in Mind van Lawley en Tomkins. Zij introduceren zogenaamde clean language: vragen die je als coach kunt stellen die géén andere terminologie, interpretatie of beelden introduceren dan waar de ander al mee kwam. Maar netjes luisteren is niet eenvoudig. Als iemand het heeft over “steeds weer met m’n hoofd tegen een muur te lopen,” ben je maar al te geneigd door te vragen over diens “frustraties”. Maar dat de ander gefrustreerd is, is jouw interpretatie van de gebruikte metafoor. Misschien is de ander wel woest. Of verdrietig. Misschien is het wel een doorzetter en wil hij met z’n hoofd een gat in die muur rammen. Je weet het niet als je niet eerst doorvraagt op dat tegen de muur aan lopen. Gebruik de metaforen waar de ander mee komt en onderzoek die. Kijk of je daarin de ruimte vindt om anders naar de situatie te kunnen kijken.

De oefening die de deelnemers in groepjes deden, liep goed. Het was mooi om te zien hoe het zorgvuldig omgaan met de woorden van degene die zijn casus beschreef en het onderzoeken van de gebruikte beelden, tot nieuwe inzichten leidde. “Hmm, misschien moet ik mensen zoeken die de twee talen van die verschillende werelden allebei spreken.” “Ik noem het altijd het kritieke pad, maar zo kritiek is het helemaal niet.” “Misschien maken de kwaliteiten waardoor dat kind het zo goed deed in het gezin, ook wel dat hij het in een andere verbanden goed zal doen.”
De reacties tijdens en na de sessie waren positief. De fraaiste tweet kwam van Ron Eringa, die de sketchnote hier rechts van de sessie had gemaakt.

Arjen Uittenbogaard

Arjen is verhalenverteller. Een training van hem is een ervaring die je niet licht vergeet. Hij is ook regisseur van improvisatietoneel. Dat vindt hij een mooie metafoor voor zijn werk in het coachen van teams en individuen in organisaties die meer agile willen worden. Want dat is zijn expertise: agile werken. Daar heeft hij al twintig jaar ervaring mee en daar is hij goed in. Zijn hart gaat uit naar de menselijke kant van het werk, naar de communicatie en de samenwerking. Daarbij weet hij alles van complexe adaptieve systemen: omgevingen waarin niets is wat het lijkt, waar best practices je op het verkeerde been kunnen zetten en waar je steeds zult moeten experimenteren en leren. Ook heeft hij nog steeds lol van zijn achtergrond in object georiënteerde softwareontwikkeling: hij mag ontwikkelaars graag uitdagen op hun ontwerpen en de toepassing van design patterns daarin.

06 - 59 443 440

Andere posts

Klik hier