Plannenmakerij – een boodschap uit het onderbewuste

Door Arjen Uittenbogaard

Een boodschap die ik weliswaar niet letterlijk zo formuleer als ik coach, maar wel eentje die me na aan het hart ligt:

Life is what happens to you, while you’re busy making other plans.

Agile werken kan in zo’n situatie behulpzaam zijn. Blijf niet hangen in plannenmakerij, zet stapjes, zoek feedback en pas aan waar nodig. Ik weet het allemaal zo goed te vertellen. Maar deze week had ik een droom die me even wakker schudde.

Ik droomde dat ik meespeelde in een geïmproviseerd toneelstuk. Niet raar, want ik improviseer graag en heb goede herinneringen aan avondvullende stukken die ik met mijn medespelers op de planken zette. In de droom begon zich na een aantal scènes een verhaal af te tekenen. Ik stond in de coulissen en sprak een andere speler aan. Als we in de volgende scène zùs zouden doen en in die daarna zó, dan konden we als laatste scène voor de pauze een prachtige cliffhanger introduceren. Mijn medespeler was niet geïnteresseerd. Dus ik probeerde mijn idee beter uit te leggen, maar nog luisterde ze niet. Inmiddels was een andere speler van het toneel gekomen en ik probeerde hem mee te krijgen. Ik had het er maar druk mee.
Toen wierp ik een blik op het toneel. Ik zag alle spelers in een soort grande finale langzaam naar de rand van het toneel bewegen. Het licht dimde en de gordijnen gingen dicht. Het stuk was al klaar, spelers en publiek waren enthousiast…

“Life is what happens to you, while you’re busy making other plans.”

En dat droom ik dan. Agilist in hart en nieren.
Blijkbaar vindt mijn onderbewuste het nodig mij ergens op te wijzen. Speel méé! Pas op met het blind najagen van je eigen ideeën. Blijkbaar vind ik ergens zelf dat ik hierin nog wel kan verbeteren. Goed om hier de komende tijd eens op te letten in mijn opdrachten. Ben ik anderen mijn eigen plannen door de strot aan het duwen of kan ik nog wat meer meedoen in hun stuk en zó bijdragen?

(Natuurlijk is dit altijd de afweging bij het helpen veranderen: hoever ga je mee in hoe het nu loopt en in hoeverre introduceer je nieuwe ideeën. Het andere uiterste van die balans maakte ik op een grappige manier mee tijdens een training die ik eens volgde. We hadden een lijst gemaakt met onderwerpen die we die week allemaal wilden doen en leren. Aan het eind van de week hadden we alles af wat op deze backlog stond, met uitzondering van één item. Op het enige geeltje dat nog onder ‘To do’ hing, stond: “Plan maken: wat doen we wanneer deze week.”)

Arjen Uittenbogaard

Arjen is verhalenverteller. Een training van hem is een ervaring die je niet licht vergeet. Hij is ook regisseur van improvisatietoneel. Dat vindt hij een mooie metafoor voor zijn werk in het coachen van teams en individuen in organisaties die meer agile willen worden. Want dat is zijn expertise: agile werken. Daar heeft hij al twintig jaar ervaring mee en daar is hij goed in. Zijn hart gaat uit naar de menselijke kant van het werk, naar de communicatie en de samenwerking. Daarbij weet hij alles van complexe adaptieve systemen: omgevingen waarin niets is wat het lijkt, waar best practices je op het verkeerde been kunnen zetten en waar je steeds zult moeten experimenteren en leren. Ook heeft hij nog steeds lol van zijn achtergrond in object georiënteerde softwareontwikkeling: hij mag ontwikkelaars graag uitdagen op hun ontwerpen en de toepassing van design patterns daarin.

06 - 59 443 440

Andere posts

Klik hier