Scrum voor Masters

Je werkt al een tijd als Scrum Master. Het team draait redelijk, maar je hebt het idee dat het nog een stuk beter kan. En jij voelt je verantwoordelijk. Terecht! In deze training helpen wij je die volgende stap te maken. Scrum voor Masters: meester wordt je niet uit het boekje. Daarvoor is ervaring nodig, en hulp van andere meesters. Zoals vanouds in de gilden. Aan de hand van vragen uit jouw praktijk, die van de andere deelnemers en aan de hand van cases uit onze praktijk, bespreken we tal van valkuilen voor Scrum Masters én manieren om ermee om te gaan. En we kijken naar goede voorbeelden en hoe jij die zou kunnen inzetten. Heel praktisch: hoe organiseer je jouw Scrum Bord en hoe ga je om met stories die niet af zijn in een sprint? Gericht op de communicatie binnen je team: wat levert het op als we elkaar aanspreken op hoe we ons gedragen? En op het oplossen van impediments binnen en buiten het team. Dit is een uitermate praktische training. Wat je leert oefen je in de lesdagen, maar ook meteen in jouw praktijk. Daarom zijn de lesdagen niet aansluitend gepland: tussendoor doe je ervaring op, die we op de volgende dag gebruiken om van te leren. En ook na de tweede plenaire lesdag is het niet voorbij, maar dan heb jij zelf het heft in handen. Bij de prijs inbegrepen is een halve dag consultatie bij jou op de werkvloer, die kun je besteden zoals jij het wilt. Eén op één met een trainer of met de trainer als observator bij een van jouw sessies met je team. Of organiseer jij misschien wel een site-visit voor alle deelnemers waarbij je van nóg meer mensen tips, feedback of tot denken aanzettende vragen krijgt?

Doel

Praktische vaardigheden kennen en kunnen toepassen om jouw teams nog beter te laten presteren

Programma

Intake Voor aanvang doen we een intake. De trainer belt je op om ongeveer een half uur te praten over waar jij in jouw praktijk tegenaan loopt en over de vragen die jij hebt.

Dag 1: Visual management: hoe goed werkt jouw Scrumbord?

 • Hoe ziet het bord eruit?
 • Wie werkt het wanneer bij?
 • Welke information radiators gebruik je nog meer?

Team charter: hoe werken we met elkaar samen?

 • Opstellen van zo’n charter
 • Elkaar aanspreken op gedrag, hoe doe je dat?

Retrospectives die werken

 • 5-stappen van Esther Derby
 • Werkvormen per stap
 • Waarom wachten tot de retrospective?

Vooruit kijken

Tussen dag 1 en 2 van de training heb je de tijd om te gaan oefenen met het geleerde. Benut die mogelijkheid! Aan het eind van deze lesdag eindigen we met een inventarisatie wat je van vandaag wilt meenemen. Je maakt een afspraak met jezelf wat je de komende dagen in welke setting gaat uitproberen en op welke manier je daarbij hulp organiseert.

Huiswerk

Tussen dag 1 en 2 ga je aan de slag met het geleerde. Mocht je tussendoor vragen hebben, dan kun je ongelimiteerd contact opnemen met de trainer.

 

Dag 2 Het programma van dag 2 ligt niet vast en wordt bepaald aan de hand van de vragen en behoeften van de deelnemers. Een aantal onderwerpen komt vaak aan bod: Improviseren: de kunst om los te laten

 • fouten maken moet – jij weet het wel, maar hoe krijg je anderen zo ver
 • omgaan met het onverwachte – de kern van agility, maar hoe houd je het leuk
 • samenwerken – echt meer bereiken dan elk afzonderlijk

Prioriteren voor gevorderden

 • Weighted shortest job first: de waarde en valkuilen van WSJF
 • doe meer met ongeveer: voorkom de verkeerde detail-discussies

Samenwerken over teamgrenzen heen

 • Voorkom tunnenvisie en suboptimalisatie
 • Scrum of Scrums
 • Architectuur en technical debt

Voor wie

Deze training is bedoeld voor Scrum Masters met in elk geval een jaar ervaring. Anderen kunnen het nodige van jouw ervaringen opsteken en de vragen waar je nu mee worstelt gaan verder dan de basics. Overigens zijn ook ervaren agile projectleiders, Release Train Engineers en facilitators van harte welkom. 

Kosten

De kosten voor deze training bedragen € 1299,- (ex BTW).

Interesse en aanmelden

Mail of bel met Arjen Uittenbogaard: 06 – 59 443 440.

Andere trainingen

Klik hier