De ultieme demo – al bij de kick-off

Door Arjen Uittenbogaard

Als coach hamer ik er graag op dat ik bij de review geen losse demo’s wil zien van de afzonderlijke teams. Ik wil één demo waarin alles wordt getoond inclusief hoe het met elkaar samenwerkt. Vooral in het begin van een project is dat best ingewikkeld. We weten nog niet hoe de diverse componenten samenhangen, waar ze interacteren en hoe die interactie eruitziet. Laat staan dat ontwikkel-, integratie- en testomgeving al zover zijn dat iedereen ermee kan werken.
Logisch dus dat de reactie maar al te vaak is dat dit nog even moet wachten omdat we eerst een paar sprints nodig hebben om de basis op orde te maken. Maar als het zo moeilijk is, is dat reden temeer om er per direct aan te beginnen. Vandaar: zo snel mogelijk een geïntegreerde demo en zolang dat niet het geval is moet de demo gepaard gaan met een uitgebreid excuus én een verhaal dat vertelt hoe de teams ervoor gaan zorgen dat binnenkort wél iets in gezamenlijkheid kan worden getoond.

Omdat ik net aan een nieuwe opdracht ben begonnen, een project waar meerdere teams aan zullen werken, kwam dit onderwerp weer ter tafel. In hetzelfde gesprek spraken we ook over het belang van test-first werken: éérst de test maken en dan pas de code die zorgt dat de test slaagt. Zo kwamen we op het idee voor de ultieme integratietest, een demo nog vóórdat het project van start is gegaan!
Bij de kick-off, die komende week plaatsvindt gaan we een simulatie uitvoeren van het end-to-end bedrijfsproces dat dit project moet gaan opleveren en (deels) geautomatiseerd gaat ondersteunen. Met alle projectleden, Product Owners en klantvertegenwoordigers gaan we een eenvoudig scenario naspelen. De klant heeft een vraag, uitgeschreven op een vel papier. Deze wil hij opgelost hebben, dus hij biedt ‘m aan aan de teams. De vraag is welk team de vraag oppakt en wat ze ermee gaan doen. Komt er direct een antwoord aan de klant, of hebben ze hulp nodig van een ander team? Wat is de vraag die ze aan dat andere team stellen? Uiteindelijk krijgt de klant antwoord, of een vraag terug om meer opheldering of informatie.

Als we zo een scenario of twee, drie kunnen naspelen hebben we, en nu komt het, feitelijk de eerste demo van onze oplossing gegeven. Natuurlijk is dit niet wat de klant uiteindelijk wil. Het moet geautomatiseerd worden. En de klant wil veel meer dan dit ene mooiweerscenario. Er moet bovendien vanzelfsprekend nog heel veel uitgezocht worden. Allemaal waar. Maar we hebben the smallest thing that could possibly work neergezet: een scenario dat werkt en waar we feedback op kunnen krijgen. We kunnen tegen de klant zeggen dat hij bij elke volgende demo deze simulatie weer te zien krijgt, maar dat er steeds minder papier en handmatige acties bij komen kijken. Steeds vaker zullen we in het proces geautomatiseerde uitstapjes op het scherm kunnen vertonen. Gaandeweg wordt de oplossing steeds completer.
Terwijl we hierover doordachten werden we steeds enthousiaster. Vandeweek is het zover. Met een man of veertig geven we de eerste geïntegreerde demo. Nog voordat het project van start is gegaan.

(In een volgend stukje ga ik in op de aarzelingen van deze en gene op het nu al uitvoeren van een dergelijke simulatie. Ik ga dat schrijven ná deze sessie, dus ik kan dan ook meteen ingaan op hoe het plan zal zijn uitgepakt.)

Arjen Uittenbogaard

Arjen is verhalenverteller. Een training van hem is een ervaring die je niet licht vergeet. Hij is ook regisseur van improvisatietoneel. Dat vindt hij een mooie metafoor voor zijn werk in het coachen van teams en individuen in organisaties die meer agile willen worden. Want dat is zijn expertise: agile werken. Daar heeft hij al twintig jaar ervaring mee en daar is hij goed in. Zijn hart gaat uit naar de menselijke kant van het werk, naar de communicatie en de samenwerking. Daarbij weet hij alles van complexe adaptieve systemen: omgevingen waarin niets is wat het lijkt, waar best practices je op het verkeerde been kunnen zetten en waar je steeds zult moeten experimenteren en leren. Ook heeft hij nog steeds lol van zijn achtergrond in object georiënteerde softwareontwikkeling: hij mag ontwikkelaars graag uitdagen op hun ontwerpen en de toepassing van design patterns daarin.

06 - 59 443 440

Andere posts

Klik hier