Verbeterde vertaling van het Agile Manifesto

Door Arjen Uittenbogaard

Vorige week publiceerde ik mijn vertaling van het Agile Manifesto. Eelco Rommes was er van gecharmeerd en kwam met nog wat puntjes op de i. Hierbij onze verbeterde vertaling van het Agile Manifesto, met daaronder wat die puntjes waren en waarom.

Wij ontdekken betere manieren om tot oplossingen te komen – al doende en door anderen te helpen. Zo zijn we de waarde gaan inzien van:

Mensen en hun samenspel boven processen en hulpmiddelen
Iets wat werkt boven allesomvattende documentatie
Samenwerken met de klant boven contractonderhandelingen
Inspelen op verandering boven het volgen van een plan

Hoewel de zaken rechts waarde hebben,
hechten wij meer waarde aan de linkerkant.

De puntjes op de i die Eelco suggereerde en die ik van harte heb overgenomen:

  • Het woordje “hierbij” in de inleiding was overbodig.
  • Het woordje “samenspel” in plaats van “interactie” in de eerste waarde is een wat vrije vertaling. Maar als rechtgeaarde improvisatieacteur kon ik deze speelse suggestie niet weerstaan.
  • Het wat stijve “samenwerking” is “samenwerken” geworden.
  • En het schreeuwerige “méér” is gewoon “meer” geworden.

Ik vind ’t steeds fraaier worden. Misschien maar eens op zoek of en hoe ik deze vertaling als officiële kan voordragen!

–update–
Mijn vertaling van de principes achter het agile manifest vind je hier.
–update–

Arjen Uittenbogaard

Arjen is verhalenverteller. Een training van hem is een ervaring die je niet licht vergeet. Hij is ook regisseur van improvisatietoneel. Dat vindt hij een mooie metafoor voor zijn werk in het coachen van teams en individuen in organisaties die meer agile willen worden. Want dat is zijn expertise: agile werken. Daar heeft hij al twintig jaar ervaring mee en daar is hij goed in. Zijn hart gaat uit naar de menselijke kant van het werk, naar de communicatie en de samenwerking. Daarbij weet hij alles van complexe adaptieve systemen: omgevingen waarin niets is wat het lijkt, waar best practices je op het verkeerde been kunnen zetten en waar je steeds zult moeten experimenteren en leren. Ook heeft hij nog steeds lol van zijn achtergrond in object georiënteerde softwareontwikkeling: hij mag ontwikkelaars graag uitdagen op hun ontwerpen en de toepassing van design patterns daarin.

06 - 59 443 440

Andere posts

Klik hier