Waarom ben je hier?

Door Arjen Uittenbogaard

Je stapt nietsvermoedend de vergadering in en dan is dit de eerste vraag die je moet beantwoorden. De gebruikelijke gang van zaken is een stuk relaxter. Een aantal oninteressante punten aan het begin zodat je alle tijd hebt om nog even na te lezen wat ook alweer allemaal besproken gaat worden. Dat weet je niet omdat je van de vorige vergadering, die uitliep, hierheen bent komen hollen. En laten we eerlijk zijn, meestal is het ook helemaal niet nodig om je voor te bereiden. Over het algemeen zijn deze vergaderingen sowieso zonde van je tijd.

Als Scrum Master of voorzitter stel ik deze vraag regelmatig: “Waarom ben je hier?” Ik vind dat iedereen daar een antwoord op moet kunnen geven. Als je hier alleen maar zit omdat het in je agenda stond, of omdat je moet, of omdat je moet invallen voor een collega,… als dát jouw redenen zijn om hier te zitten, dan kun je beter vertrekken. Als je niet hebt nagedacht over wat je hier wilt bereiken, bijdragen of te weten wilt komen dan zal dat ook wel niet gebeuren. Dan is deze sessie inderdaad zonde van je tijd. En je verspilt de tijd van de andere aanwezigen. Want je bent er en dus zeg je dingen. Maar het is maar de vraag of die dingen ertoe doen. En ook de vragen die je stelt omdat je je niet hebt voorbereid kosten tijd.

Doe jezelf en je collega’s een plezier. Bedenk voor je naar een vergadering of team meeting gaat waaróm je gaat. Als je geen goede reden kunt verzinnen, blijf dan weg.

Arjen Uittenbogaard

Arjen is verhalenverteller. Een training van hem is een ervaring die je niet licht vergeet. Hij is ook regisseur van improvisatietoneel. Dat vindt hij een mooie metafoor voor zijn werk in het coachen van teams en individuen in organisaties die meer agile willen worden. Want dat is zijn expertise: agile werken. Daar heeft hij al twintig jaar ervaring mee en daar is hij goed in. Zijn hart gaat uit naar de menselijke kant van het werk, naar de communicatie en de samenwerking. Daarbij weet hij alles van complexe adaptieve systemen: omgevingen waarin niets is wat het lijkt, waar best practices je op het verkeerde been kunnen zetten en waar je steeds zult moeten experimenteren en leren. Ook heeft hij nog steeds lol van zijn achtergrond in object georiënteerde softwareontwikkeling: hij mag ontwikkelaars graag uitdagen op hun ontwerpen en de toepassing van design patterns daarin.

06 - 59 443 440

Andere posts

Klik hier