Zingeving – mijn presentatie op DREAM15

Door Arjen Uittenbogaard

Gisteren was het DREAM15-event in Vianen, waar ik mijn presentatie Zingeving voor Requirements Engineers heb gegeven. De presentatie is op de site van het congres te zien, maar je kunt ‘m ook hier downloaden: DREAM15-zingeving voor REs.

De openingspresentatie werd verzorgd door Paul Turner over systeemdenken à la, bijvoorbeeld, Peter Senge. Wat me aansprak was dat hij de aandacht vestigde op de samenhang der dingen, kleine oorzaken kunnen, op onverwachte plekken!, grote gevolgen hebben. En dat hij het belang van het onderzoeken van mentale modellen onderstreepte. Onderwerpen die ik vanuit complexiteitsdenken ook belangrijk vind. Ook had Turner wat dia’s en tussenzinnen waar ik het minder mee eens was, of waar ik minder mee aan kon. Toen hij sprak over allerlei projecten en initiatieven in organisaties die elkaar beïnvloeden, soms ook negatief, suggereerde hij dat we misschien moeten nadenken of we sommige daarvan niet even zouden moeten uitstellen. Goed om daarover na te denken, maar we zijn lang niet altijd in de positie om zo’n uitstel te verwezenlijken.
Of zijn verwijzing naar Michelangelo die in het blok marmer al het uiteindelijke beeld kon zien en er vervolgens alleen nog maar van hoefde te verwijderen wat er niet bij hoorde. Dat zouden we allemaal moeten doen, maar, zei Turner er meteen bij: “Je moet wel een genie zijn om het eindresultaat zo voor je te kunnen zien.” Tsja, we zijn niet allemaal genieën én we hadden al geleerd dat foute stappen enorme gevolgen in het systeem zouden kunnen hebben. Dan weet ik niet precies wat ik met zo’n advies aan moet.
En dan het idee van het uitvoeren van een ‘gap-analyse’: bepaal waar we nu staan ten opzichte van het einddoel, en kom er zo achter wat ons nog te doen staat. Ik aarzel bij dit idee. Ik vind het een aansprekender volgorde om het met elkaar eens te worden over wat we een goede en wat we een verkeerde richting vinden. Zo kunnen we met elkaar de route min of meer voorzien van vangrails en kleine stapjes gaan zetten. Als die niet de goede kant op lijken te gaan, draaien we ze terug (daarom moeten het kleine stapjes zijn). Als ze wel goede kant op lijken te gaan, gaan we door. Dus niet op weg naar een vooraf bepaald einddoel, maar op reis en het er steeds over eens blijven dat we de goede kant op gaan.

Na Turner spraken Hans Pettinga en Eelco Herlé over het traject om te komen tot basisregistraties in Drenthe. Een goed voorbeeld van de complexiteit waar ik in mijn verhaal ook over sprak. Tal van betrokken partijen, allemaal eigen agenda’s, geen gezamenlijk doel, en toch stapje voor stapje voortgang boeken. Tips van de nuchtere Pettinga: “Accepteer schuivende panelen. Daar moet je gewoon rekening mee houden. Kleine stapjes geven vaak al veel waarde.” Let op het woordje ‘gewoon’!
Ik kon mooi aansluiten op dit verhaal. Doordat ik sprak over ‘werkingsmechanismen’ om verandering in complexe omgevingen voor elkaar te boksen, gaf ik wat invulling aan wat deze expert uit zichzelf blijkbaar al ‘gewoon’ doet.

Ik kreeg veel goede reacties op mijn verhaal. Daar ben ik blij mee. Erg leuk dat ook mensen naar me toe kwamen om te vragen of ik dit soort presentaties ook in bedrijven en bij klanten geef. Jazeker doe ik dat. Neem gerust contact op om te horen op welke manier ik als spreker in uw organisatie of uw event kan bijdragen.

Arjen Uittenbogaard

Arjen is verhalenverteller. Een training van hem is een ervaring die je niet licht vergeet. Hij is ook regisseur van improvisatietoneel. Dat vindt hij een mooie metafoor voor zijn werk in het coachen van teams en individuen in organisaties die meer agile willen worden. Want dat is zijn expertise: agile werken. Daar heeft hij al twintig jaar ervaring mee en daar is hij goed in. Zijn hart gaat uit naar de menselijke kant van het werk, naar de communicatie en de samenwerking. Daarbij weet hij alles van complexe adaptieve systemen: omgevingen waarin niets is wat het lijkt, waar best practices je op het verkeerde been kunnen zetten en waar je steeds zult moeten experimenteren en leren. Ook heeft hij nog steeds lol van zijn achtergrond in object georiënteerde softwareontwikkeling: hij mag ontwikkelaars graag uitdagen op hun ontwerpen en de toepassing van design patterns daarin.

06 - 59 443 440

Andere posts

Klik hier