Een (niet zo) empathische manager

Door Arjen Uittenbogaard

Ik reis veel met de trein. Voorheen ergerde ik me nogal eens aan mensen die luid telefoneren. Tegenwoordig luister ik, als ik niets beters te doen heb, af en toe lekker mee. Vanochtend zat ik tegenover een meneer die dit korte gesprekje voerde:

“Met Antoine.” (…)
“Wat is er aan de hand?” (…)
“Griep? Waar heb je last van, dan?” (…)
“OK, meld je even ziek bij het uitzendbureau.” (…)
“Ja, laat woensdag even horen hoe het dan gaat.” (…)
“Nou, beterschap dan.”

Grappig hoe ik vanaf het begin zat te wachten op: “Wat vervelend voor je.” Maar niets daarvan. Het ‘beterschap’ in de laatste zin klonk ook als niet meer dan een obligate afsluiting. Ik stelde me zo voor dat aan de andere kant iemand zich nu nóg beroerder voelde dan voordat hij de telefoon oppakte.

In agile veranderingen waar ik als coach meewerk, spreek ik met het managers over de rol die zij spelen. Als teams meer verantwoordelijkheden krijgen, wil je dat zij kaders stellen en veiligheid bieden aan teamleden. Dit opdat die teamleden deze nieuwe verantwoordelijkheden ook echt kunnen gaan oppakken. Dat vraagt terughoudendheid, behulpzaamheid en een beetje empathie. Jammer dat je dat laatste zo lastig kunt aanleren aan mensen die er niet van nature al enigszins mee behept zijn.

Arjen Uittenbogaard

Arjen is verhalenverteller. Een training van hem is een ervaring die je niet licht vergeet. Hij is ook regisseur van improvisatietoneel. Dat vindt hij een mooie metafoor voor zijn werk in het coachen van teams en individuen in organisaties die meer agile willen worden. Want dat is zijn expertise: agile werken. Daar heeft hij al twintig jaar ervaring mee en daar is hij goed in. Zijn hart gaat uit naar de menselijke kant van het werk, naar de communicatie en de samenwerking. Daarbij weet hij alles van complexe adaptieve systemen: omgevingen waarin niets is wat het lijkt, waar best practices je op het verkeerde been kunnen zetten en waar je steeds zult moeten experimenteren en leren. Ook heeft hij nog steeds lol van zijn achtergrond in object georiënteerde softwareontwikkeling: hij mag ontwikkelaars graag uitdagen op hun ontwerpen en de toepassing van design patterns daarin.

06 - 59 443 440

Andere posts

Klik hier